A mesékről

Hogyan segítenek a mesék?

mesekutjan-14.1

A mese olyan történet, amely azt sugallja, hogy az ember bármikor változtathat eddigi életén, meghaladhatja korlátait, félelmeit, és bármikor több lehet annál, mint amit éppen megél.
A mese azt sugallja, hogy a boldog, tartalmas eletet bárki elérheti – de csak akkor, ha nem futamodik meg a veszélyek elől, mert az igazi identitáshoz csakis rajtuk keresztül vezet az út. A mese továbbá azt ígéri, hogy ha valaki elindul ezen a félelmetes es kockázatos úton, a jóakaratú hatalmak megsegítik, és végül eléri célját.
A gyermek gyakran érzi életét kuszának, és ezért különösen rá van szorulva arra, hogy megértse, mi a helye ebben a bonyolult világban, ahol neki valahogy boldogulnia kell. Segíteni kell neki, hogy összefüggéseket találjon es eligazodjon érzései labirintusában.
Segítség kell ahhoz is, hogy rendet teremthessen lelki háztartásában, majd erre támaszkodva egész életében. Az ilyen kézzelfogható mondanivalót a gyermek a mesében találja meg.

Ma már a meseterápiának több ága létezik. A Ligetszépe módszer egyediségét az adja, hogy külön figyelmet szentel a fogantatástól számított első életév történéseinek. Ma már kutatások is bizonyítják, hogy ennek az időszaknak kiemelt jelentősége van, valóban életre szóló, ami az első 9+1 hónapban történik. A születés élménye minden emberbe bevésődik, hordozzuk magunkban mindazt, amit fogantatásunk óta tapasztaltunk. Mindezek a hatások megmutatkoznak abban, hogy milyen a testi egészségünk, a betegségre való hajlamaink, a kedélyállapotunk, a lelki erőtartalékaink, a világba vetett bizalmunk, és a nehézségekkel való megbirkózási képességünk stb. 

A népmesék lélektanáról itt olvashatsz még.