Hygge-re fel!

Hygge-re fel!

Mostanában sokat hallani a „dánok a legboldogabb nemzet” állítást, megjelentek nálunk is könyvek dán szerzők tollából. Érdekel ez a téma szülőként és szakemberként is, úgyhogy elolvastam Iben Dissing Sandhal: Játék dán módra című könyvét. Nézzük mit jelent: Hygge-re fel!

Teljesítményorientált korunkban túl nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek oktatására, fejlesztésére ahelyett, hogy hagynánk, hogy önállóan, irányítás nélkül fedezzék fel saját magukat és az őket körülvevő világot. Pedig a fantáziára, mozgásra és együttműködésre épülő kötetlen szabad játék nem időpazarlás. Éppen ellenkezőleg: erősíti a problémamegoldó képességet, növeli az érzelmi rugalmasságot, az önbizalmat, segít feldolgozni a konfliktusokat, félelmeket, és így csökkenti a stresszt – ezzel pedig olyan készségeket fejleszt, amelyek elengedhetetlenek a boldog gyerek- és felnőttkorhoz.

A könyv egyrészt remek összefoglaló a dán pedagógia alapjairól. Megtudhatjuk mitől boldogabb a dán felnőtt társadalom, mire helyezik a hangsúlyt kisgyermekkortól kezdve az óvodán át az iskolákban is. Sok megerősítő gondolatot ír a szerző a szülőknek, amik jól jöhetnek az elkeserítő pillanatokban.

Ami legjobban tetszett és most hallottam róla először az a ’hygge’ fogalma. „A szó jelentése: elégedettnek gondolni magunkat. Vagyis a hygge az együttlét azon formája, amikor nincs szükség a védőpáncélunkra. Nem játsszuk meg magunkat, nem kell bizonyítanunk semmit. Önmagunkként vagyunk jelen. (…) Hyggézni a régi barátokkal és a szűk családdal lehet. A hyggére jellemző a rendszeresség és az ismerősség. Ami még megtalálható a hyggében: a kényelmes és biztonságos helyszín és a kényelmes, ellazult egymáshoz kapcsolódás.  (…) A játékot övező légkör mindennek az alapja. A jó hangulatot nem lehet látni, mégis tisztán érezzük. (…) A jó hangulat felemel, a valahova tartozás érzését adja, olyan teret hoz létre, ahol biztonságban és komfortosan érezzük magunkat. A gyerekekek biztonságban és szeretve érzik magukat. A hygge ezt a biztonságos környezetet teremti meg a játék számára.”

Törekedjünk mi is minél több hyggézésre alkalmas időt találni. Biztos vagyok benne, hogy pozitív hatással lesz ránk, a gyerekeinkre és a mindennapjainkra.

Spread the word