A mese

mesekutjan-14.1

A mese olyan történet, amely azt sugallja, hogy az ember bármikor változtathat eddigi életén, meghaladhatja korlátait, félelmeit, és bármikor több lehet annál, mint amit éppen megél.
A varázsmese arról is szól, hogy a boldog, tartalmas életet bárki elérheti – de csak akkor, ha nem futamodik meg a veszélyek elől, mert az igazi identitáshoz csakis rajtuk keresztül vezet az út. A történet továbbá azt ígéri, hogy ha valaki elindul ezen a félelmetes és kockázatos úton, lesznek segítői, és végül eléri célját.
A gyermek gyakran érzi életét kuszának, és ezért különösen rá van szorulva arra, hogy megértse, mi a helye ebben a bonyolult világban, ahol neki valahogy boldogulnia kell. Segíteni kell neki, hogy összefüggéseket találjon és eligazodjon érzései labirintusában. Útmutatás kell ahhoz is, hogy rendet teremthessen lelki háztartásában, majd erre támaszkodva egész életében. Az ilyen kézzelfogható mondanivalót a gyermek a mesében találja meg.

Mesehallgatás közben mozgásba lendülünk mi is a főhőssel együtt. Minden érzékszervünkre hat a történet: látás, hallás, tapintás, szaglás, saját mozgás. Például érezhetjük az aranyszőrű bárány puha bundáját; emberszagot orront az ördög; mézeskalács ház íze; láthatjuk az üveghegyet, az aranyhajú királylányt; hallhatjuk a furulyaszót vagy a kapuba csapódó buzogány döndülését a sárkány érkezése előtt. Ezek a belső tapasztalások nagyon fontosak ahhoz, hogy saját akaraterőnket használjuk, erősítsék a belső képalkotó tevékenységünket. Főleg a mai képernyővel túltöltött időkben. 

Ma már a meseterápiának több ága létezik. A Ligetszépe módszer egyediségét az adja, hogy külön figyelmet szentel a fogantatástól számított első életév történéseinek. Ma már kutatások is bizonyítják, hogy ennek az időszaknak kiemelt jelentősége van, valóban életre szóló, ami az első 9+1 hónapban történik. A születés élménye minden emberbe bevésődik, hordozzuk magunkban mindazt, amit fogantatásunk óta tapasztaltunk. Mindezek a hatások megmutatkoznak abban, hogy milyen a testi egészségünk, a betegségre való hajlamaink, a kedélyállapotunk, a lelki erőtartalékaink, a világba vetett bizalmunk, és a nehézségekkel való megbirkózási képességünk stb. 

A népmesék lélektanáról itt olvashatsz még.