A meseterápia

Egyszer volt, hol nem volt... a meseterápia

Miért olyan fontos, hogy meséljünk a gyerekeknek?
Elsősorban a mese üzenete miatt. Bármi is történik ugyanis a mesében, a végén a jó győz! A gyerekek ma több dologtól is szoronganak, idegenül érezhetik magukat a világban, mert az túl hangos, túl gyors, gyakran érthetetlen, és az érzelmeik labirintusában is nehéz kiigazodni. A gyerekek szeretik  újra és újra átélni a jó győzelmét, mert ezáltal biztonságban érzik magukat. – mondja Véghelyi Anna, Ligetszépe meseterapeuta.

Minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja!
Bármennyire is nehéznek, szorongatónak tűnik egy helyzet, a mesében minden jóra fordul. Olyan konfliktushelyzetekbe keverednek a történetek hősei, amelyekkel bárki gyakran találkozhat a hétköznapokban is, de a hős által bejárt út végén, a megoldást is megtalálhatja az egyensúly vesztett helyzetben. A mese olyan történet, amely azt sugallja, hogy az ember bármikor változtathat eddigi életén, meghaladhatja korlátait, félelmeit, és bármikor több lehet annál, amit éppen megél. Ezért nagyon fontosak a mesék képei, a mesélés tevékenységének hangulata. – teszi hozzá Anna.

„A mese mindent tud!”
-mondja sokunk kedvence, a hazai gyermekirodalom kiválósága, Csukás István, és jól tudja, hiszen a mese napjainkra már terápiás módszerként is bizonyított. Egy gyermek a fogantatástól kezdve élhet át traumákat, a magzati fejlődésen át a születésig, sőt a szülei közötti konfliktus, óvodába, iskolába történő beilleszkedés is krízishelyzeteket generálhat. Ilyenkor a gyermek több negatív tapasztalatot „gyűjt” össze, amivel nem képes megbirkózni. Haragos, agresszív lesz, megváltozik a viselkedése, ez lesz az ő „érzelmi” véleménye. – mondja a szakember.
Milyen tünetekkel keresnek meg a szülők?
A jelek sokfélék lehetnek, de talán a legtipikusabbak a
– bepisilés éjszakánként, 
– tikkelés, körömrágás,
– ekcéma,
– figyelemzavar,
– testvérféltékenység,
– elakadt gyászfolyamat,
– nem bírja kezelni az új helyzeteket,
csak néhány, a változatos tünetek közül. Ilyen esetekben a mese olyan erőforrásokhoz tudja juttatni a gyermeket, amikhez később vissza tud nyúlni.

A meseterápia jótékony hatásai
Mint minden gyógyulás, a meseterápia is egy folyamat, ezért hetente találkozunk, és átlagosan 14-16 alkalomra van szükség, hogy a változás elinduljon, mert a szorongások lassan oldódnak, de a mese gyógyító képeivel el tudunk jutni a legmélyebb lelki tartalmakhoz. A gyermek regenerálódni tud, saját belső erőit képes aktiválni. Hozzám elsősorban a nehéz élethelyzetben lévő gyerekek érkeznek, de a mesélés természetesen preventív hatású is.

Hogyan indul nálad egy folyamat?
7-11 éves gyerekekkel foglalkozom. Felveszem az anamnézist, beszélgetek a szülőkkel. Ebből kiderülnek a nehézségek, traumatikus gócpontok, majd összeállítom a mesesort. Ez után jön a finomhangolás. Mindig a gyermek tempójához alkalmazkodom, mert az is előfordulhat, hogy történik valami a gyermek életében, és újra kell tervezni a sorrendet. Minden foglalkozás rövid relaxációval vagy játékos ráhangoló mozgással kezdődik, majd a gyermek meghallgatja a mesét, és rajzol. Ebben a 30-50 percben teljesen átadja magát az élménynek, elmélyül, koncentrál, kapcsolódik a saját fantáziájához, megnyugszik. A folyamat zárásakor a rajzokból, és neki elmondott mesékből elkészül az ő „saját” mesekönyve, amit hazavisz. Az a tapasztalatom, hogy egy-egy folyamat után a gyerekek figyelme erősödik, kezdeményezőbbek, önállóbbak lesznek, meg tudják fogalmazni az érzéseiket, és sokszor olyan gátak szakadnak át, hogy az addig alig beszélő gyermeknek be sem áll a szája, sőt jókedvében dalra fakad.

 

Pápai Ildikó interjúját itt is olvashatjátok.

 

Kövess a Facebook-on