Erősségközpontú nevelés

Fókuszban az erősségek

A „jó élet” meghatározására és élésére irányuló törekvésünk az ókori filozófusokig nyúlik vissza, ám csak az elmúlt évtizedekben kezdtük tudományosan vizsgálni a kérdést. Az erősségközpontú megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy jó életet éljünk azáltal, hogy kiaknázzuk a legbőségesebb belső erőforrásainkat. Amikor a gyermekeinknél alkalmazzuk, ők a magukévá teszik az elképzelést, hogy erősségekkel rendelkeznek, és a használatuk elsajátításával képessé válnak arra, hogy felelősségteljesen irányítsák az életüket.

Tévesen azt hisszük, hogy ahhoz, hogy a gyermekeink optimisták és reziliensek lehessenek, először ki kell gyomlálnunk az összes gyengeségüket. Az erősségközpontú tudomány épp az ellenkezőjét támasztja alá. Azt mondja, hogy fordítsuk figyelmünk nagy részét az erősségeik növelésére a gyengeségeik csökkentése helyett.

A dicséret erősítően hat gyermekünk teljesítményére, energiaszintjére és motiválja őt, hogy újra az adott cselekvésbe kezdjen. Jó érzés kelt benne. Amikor az erősségközpontú dicséretet használom, akkor elismerem gyermekem cselekedetét: “Ez az, amit tettél”. Ezáltal megérti, hogy mi az, ami működött és a későbbiekben megismételheti a cselekedetet. Az erőfeszítést dicsérem. Egyúttal elismerem gyermekem erősségét. “Ezek azok a benned lévő erősségek, amelyek segítettek.” Ezáltal összekapcsolódhat a gyermek a saját pozitív erőivel, ösztönözve lesz újabb cselekvésre. Például: “A kitartásod (erősség) segítségével egy héten át minden este állhatatosan készültél erre a dolgozatra (cselekedet), még akkor is, amikor szívesebben játszottál volna.” Vagy “Rugalmas voltál, amikor a nyári táborban nem úgy alakutak a dolgok, ahogy elképzelted (erősség). Megmutattad azt is, hogy megbízható vagy (erősség) és megépítetted a csapat tábortüzét (cselekedet).” 

Ha kitartóan gyakoroljuk az erősségközpontú dicséreteket, tapasztalni fogjuk az pozitív változást gyermekünkkel való kapcsolatunkban és látni fogjuk az örömteli mosolyt az arcukon. Természetesen a dicséret fontos a felnőtt-felnőtt kapcsolatban is. Érdemes kipróbálni 🙂

/Forrás: Dr. Lea Waters: Fókuszban az erősségek/

Spread the word