RÓLUNK

Véghelyi Anna

Ligetszépe meseterapeuta, mentálhigiénés segítő szakember

Véghelyi Anna vagyok és három fő szálat tudnék felsorolni, ha arról gondolkozom,
mi vezetett a meseterápiás munkához. Az egyik szál a tanítóság, a másik a mentálhigiénés segítői hivatás, a harmadik az egyéni önismereti munkám. Végzettségemet tekintve ének szakos tanító és kommunikáció szakos bölcsész vagyok, dolgoztam sajtóreferensként, rendezvényszervezőként elsősorban kulturális területen.
Hat éven keresztül a Perinatus Alapítvány www.perinatus.hu irodavezetője voltam. Az irodavezetés mellett ráláttam az alapítványnál folyó a szakmai munkára, ami nagyon érdekelt és további ismeretek megszerzésére ösztönzött. Intenzív időszak következett az életemben. Jelentkeztem a Károli Gáspár Református Egyetemre, ahol mentálhigiénés segítő szakember képesítést szereztem. Részt vettem Orosz Katalin csoportjain, ahol saját élményeimen keresztül tapasztaltam meg mennyire fontos foglalkoznunk a fogantatástól számított első életévünk történéseivel.
Ezzel párhuzamosan azt is éreztem, hogy a gyerekekkel való munkához lenne jó visszakanyarodnom. Megérkezett az életembe a Ligetszépe Meseterápiás módszer.
A meseterápiás képzés két éve alatt rengeteg mesét olvastam el a kötelező szakirodalom mellett. Sokat tanultam korábban a gyermekek fizikai, testi fejlődési szakaszairól. A Ligetszépe képzés alatt megnéztük a fejlődési lépcsőket lelki vonatkozásban is, ahogy az ún. lelki bőr alakul. Tetszik nekem ez az elnevezés, mert képszerűen jeleníti meg ezt a fogalmat. Kaptunk ízelítőt abból, milyen lehetőségek vannak a mozgásfejlesztésre.
Ezeket a játékos gyakorlatokat beépítem a foglalkozásokba.
Rendszeresen vannak szakmai továbbképzések, műhelymunkák, amelyeken részt veszek. Biztosítanak nekünk szupervíziós lehetőséget, ha bármilyen kérdésünk van vagy nehézségünk akad egy-egy gyermekkel való munka során.

Bárd Edit PhD

Pedagógus, tréner

Középiskolai tanár, magyar mint idegen nyelv szakos tanár, művészeti menedzser és drámapedagógus végzettséggel évekig dolgoztam különböző múzeumokban rendezvényszervezőként és kommunikációs munkatársként. Emellett szinte mindig tanítottam: múzeumi, múzeumpedagógiai képzéseken, pedagógusképzésben és -továbbképzésben, egyetemen, főiskolán és tréningeken. Tudományos fokozatomat pedagógiából szereztem: kutatásom során a hazai múzeumpedagógia 2010-2015 közötti uniós fejlesztéseinek eredményét, lehetséges továbbfejlesztési irányait és ezen belül a múzeumpedagógiai szakmai képzések hatékonyságát vizsgáltam.

Jelenleg egy országos szervezet belső továbbképzéseivel foglalkozom képzési referensként és trénerként. Folyamatosan dolgozom módszertáram bővítésén és saját képességeim fejlesztése.