Digitális eszközhasználat

Digitális eszközhasználat

Ma már mindennapos téma a digitális eszközhasználat. Olvasom a hírekben, hogy bevezetik a legújabb generációs mobiltechnológiát, az 5G-t. Örömtüzek gyúlnak egyfelől. De azt valószínűleg sokkal kevesebben tudják, hogy ma már néven nevezi az orvostudomány az elektroszmogot, ami megbetegíti a testet. Emellett a kütyük használata hatással van a lelki egészségre is. Csökkenti a kreativitást, elhízást és krónikus álmatlanságot okozhat. Mindennek a tetejébe folyamatos konfliktus forrása lehet a kütyüzéssel eltöltött idő szabályozása. 

A családi élet egyszerűsítése segít a szülőknek is megtalálni azt, hogy hogyan viszonyuljanak a saját digitális eszközeikhez, és hogy megfogalmazzák, milyen mintát szeretnének mutatni a gyerekeiknek. Ez szükséges ahhoz, hogy felállhasson egy rendszer, egy egyensúly a családban. Fontos, hogy a közösen eltöltött minőségi időnek is legyen térés idő a hétköznapokban. 

A képernyőfüggőség tör előre szépen a felnőttek körében is, nem olyan ritka az a példa sem, hogy a szülő telefonnal a kezében alszik el, de azért átkiabál a másik szobába a gyerekének, hogy tegye már le a telefont.

Az okostelefonok elárasztanak minket figyelmeztetésekkel, értesítésekkel, tanácsokkal. Zümmögnek, csipognak annak érdekében, hogy tudassák velünk: új e-mailt kaptunk, valaki hozzászólt a fészbúkos bejegyzésünkhöz, vagy egyszerűen csak keveset gyalogoltunk aznap. Minden ilyen figyelmeztetés logikusnak tűnik egy elfoglalt ember életében, hiszen a technika így segít a feladatok rendszerezésében. A Business Insider friss cikke szerint azonban ezek a figyelmeztetések roppant károsak. Minden figyelmeztetés ugyanis cselekvésre ösztönző stressz hormonokat termel. Felgyorsul a légzésünk, szaporább lesz a szívverésünk, megfeszülnek az izmaink. A testünk így reagál a riasztásokra. A lap által idézett kutatók azonban úgy vélik, hogy a testünk egyszerűen nem úgy épült fel, hogy így éljünk. „A függőség mindig valamilyen hiányállapotot, az életünk valamelyik fontos területének az elégtelen voltát jelzi. A felnőttek felelőssége, hogy már egészen kicsi kortól sokat foglalkozzanak a gyerekeikkel, és megtanítsák őket a megfelelő eszközhasználatra is. Mindenekelőtt úgy, hogy ebben maguk is jó példával járnak elöl – ebben sajnos nagy hiányosságok érzékelhetők” – tette hozzá a pszichológus. (Forrás: nrgreport.com)

Akit foglalkoztat a téma, annak ajánlok szeretettel egy könyvet „Egészségesen felnőni a digitális eszközök világában”. A magyar kiadás megjelenése kapcsán osztotta meg gondolatait Michaela Glöckler antropozófus gyerekorvos.

Az előadást meg tudjátok hallgatni itt.

Spread the word